Eén jaar na de verdwijning van vlucht MH370 onderzoekt de tv-zender National Geographic Channel de mogelijke toedracht. De speciale documentaire 'What happened?' is zondag (8 maart) te zien om 21.00 uur op National Geographic Channel.


Het is een verhaal dat de hele wereld in zijn greep hield; een vliegtuig met 239 passagiers en bemanningsleden aan boord dat van de radar verdwijnt. Geen communicatie, geen noodsignalen en geen wrakstukken. In de documentaire 'What happened?' buigen luchtvaartdeskundigen zich in detail over de beschikbare bewijzen en officiële documenten.

De Boeing 777 behoort tot de meest geautomatiseerde vliegtuigen ter wereld. De oorspronkelijke vluchtroute van vlucht MH370 liep in noordoostelijke richting over de Golf van Thailand, naar eindbestemming Beijing. Een vlucht die normaal gesproken zo’n zes uur in beslag neemt. Twintig minuten na het opstijgen bereikt vlucht 370 van Malaysia Airlines een kruishoogte van 35.000 voet (11 kilometer). De bemanning schakelt vervolgens over op de automatische piloot totdat het tijd is om de landing te gaan inzetten.

Luchtverkeersleiders in Kuala Lumpur volgen het vliegtuig zo lang dit zich in het Maleisische luchtruim bevindt. Wanneer het vliegtuig de Golf van Thailand oversteekt, nemen de luchtverkeersleiders in Vietnam het over. De verkeersleiding in Kuala Lumpur heeft om 1.19 uur plaatselijke tijd voor het laatst radiocontact. De bemanning zou vervolgens binnen minder dan een minuut contact moeten opnemen met de Vietnamese verkeersleiders. Maar negentien minuten later is er nog altijd niets vernomen van vlucht MH370. Het toestel is spoorloos verdwenen.

Wat is er gebeurd? Een menselijke fout? Een kaping? Brand aan boord? Het wegvallen van de cabinedruk? Of was er een andere oorzaak?

In deze speciale uitzending buigen deskundigen zich over een aantal tot de verbeelding sprekende theorieën, op zoek naar een verklaring voor wat er gebeurd zou kunnen zijn.

Malcolm Brenner, alom erkend als één van ‘s werelds meest toonaangevende deskundigen op het gebied van onderzoek naar vliegrampen: “Deze ramp heeft wereldwijd meer aandacht getrokken dan ik ooit in mijn veertigjarige loopbaan binnen de luchtvaart heb meegemaakt.”


Air Crash Investigation: What happened to Malaysian 370?

Bij onderzoek van het bewijsmateriaal deed een onderzoeksteam in Londen een schokkende ontdekking. De satellietgegevens wijzen erop dat het vliegtuig na het laatste radiocontact nog urenlang doorvloog. Een zorgvuldige analyse van de gegevens heeft aangetoond dat vlucht MH370 na het laatste contact nog drie keer van koers veranderde. Eerst boog het toestel af naar links, om vervolgens nog twee maal af te buigen.

Daardoor vloog het eerst in westelijke, en vervolgens in zuidelijke richting, naar Antarctica. Volgens Malcolm Brenner wijzen deze koersveranderingen er sterk op dat iemand in de cockpit het toestel bewust in de verkeerde richting liet vliegen. Het team van deskundigen probeert op basis van alle beschikbare gegevens te achterhalen wat ervoor gezorgd kan hebben dat het toestel over de Indische Oceaan vloog. [Radio.NL]