De overname van Talpa door het Britse mediabedrijf ITV is donderdag definitief beklonken. John de Mol heeft een deal gesloten die in eerste instantie een half miljard bedraagt.

ITV is een groot mediabedrijf in het Verenigd Koninkrijk. Het bedrijf betaalt in eerste instantie 500 miljoen euro voor het mediabedrijf van John de Mol. Afhankelijk van de prestaties van Talpa in de komende acht jaren kan het uiteindelijke bedrag oplopen tot 1,1 miljard euro. De toezichthouders moeten de deal nog wel goedkeuren.

SBS en 538 buiten deal

Platenlabel 8ball Music, radiozenders Radio 538 en Slam FM en het belang van Talpa in SBS Nederland blijven buiten de deal. De Mol blijft, samen met het management en de creatieve staf van Talpa, een belangrijke rol spelen in het ontwikkelen van formats. Gesprekken over een mogelijke overname begonnen in het najaar van 2014. Met de overname van Talpa wil ITV haar positie als vooraanstaand Europees producent versterken.

ITV perfecte partner

John de Mol is opgetogen over de deal omdat van alle kandidaten ITV volgens hem zonder enige twijfel het beste bij Talpa past. ITV is in Groot-BrittanniŽ uitgegroeid tot het grootste mediabedrijf. Naast het regionale 'public service' netwerk ITV bestaat het bedrijf ondermeer uit de ITV Studios en exploiteert het op commerciŽle basis een groot aantal tv-zenders. De meeste daarvan zijn ook FTA via de satelliet Astra 2 op 28,2 oost te zien.