Er komt geen nieuwe marktanalyse voor de tv-markt in Nederland. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) vindt de fusie tussen de kabelbedrijven UPC en Ziggo hiervoor geen aanleiding.
Ziggo werd in 2014 door UPC-eigenaar Liberty Global overgenomen. Direct werd duidelijk dat beide kabelbedrijven gingen samensmelten en onder de merknaam Ziggo zouden verder gaan. Tele2 diende bij het ACM een verzoek in om een nieuwe marktanalyse voor de tv-markt uit te voeren. Het telecombedrijf vindt dat concurrentie op de tv-markt is verstoord omdat het fusiebedrijf Ziggo een te groot marktaandeel krijgt.

TV-markt in Nederland wordt concurrerenderDe ACM stelt dat de tv-markt in Nederland sneller dan verwacht concurrerender is geworden. De uitkomst van de marktanalyse in 2011 voldoet volgens de overheidswaakhond hierdoor nog steeds. Toen kwam de ACM tot de conclusie dat regulering niet nodig was omdat men de verwachting had de tv-markt concurrerender zou worden. Dit gaat volgens de ACM snelle dan men in 2011 heeft verwacht. Ook stelt de toezichthouder dat het marktaandeel van UPC en Ziggo sinds 2011 is gedaald. Toen lag het marktaandeel nog rond de zeventig procent. Op dit moment is het onder de zestig procent gezakt. Het marktaandeel van concurrent KPN loopt op richting de dertig procent. Bijna een verdubbeling in vergelijk met 2011.

ACM houdt kabel op slotTele2 hoopte met een nieuwe marktanalyse via regulering toegang tot het kabelnetwerk van Ziggo te krijgen. Nu de ACM besloten heeft dat dit niet nodig is, blijft de kabel in Nederland vooralsnog op slot. In de politiek bestaat wel de wens om de kabelnetwerken open te breken. Hiervoor is echter wel nieuwe Europese wetgeving nodig. Minister Henk Kamp van Economische Zaken wil met zijn Europese collega’s bespreken of de nieuwe wetgeving tot de mogelijkheid behoort.