De gedeeltelijke zonsverduistering is vrijdag live te volgen vanaf 8.30 uur op het themakanaal NPO Nieuws. De zeldzame eclips bereikt in Nederland rond half elf haar hoogtepunt.

De zonsverduistering is rond half elf op haar hoogtepunt. De zon is dan in Nederland tussen de 80 en 85 procent (het meeste in het noordwesten, maar daar is de kans op bewolking het grootst) verduisterd. Diverse tv-zenders, waaronder NPO Nieuws vanaf 8.30 uur en AT5 vanaf 10.30 uur, volgen de verduistering live.

Niet onbeschermd naar verduisterde zon kijken
Tijdens de verduistering met het blote oog naar de zon staren kan grote schade opleveren aan het netvlies. Een zogenaamde eclipsbril is daarvoor noodzakelijk, maar een aantal andere methoden zijn ook mogelijk. Via een verrekijker kan het beeld geprojecteerd worden op een heldere achtergrond. Ook de weerspiegeling in (een emmer) water kan een mooi plaatje opleveren en NOS op 3 gaf de tip om de camera van een smartphone of tablet in de selfie stand te zetten, met de rug naar de zon te gaan staan, en deze dan naast je te houden.


Geschreven door: Jan-Hein Visser