De extra bezuinigingen bij de Nederlandse publieke omroep (NPO) wordt steeds meer zichtbaar. Na NPO Radio 6 wordt nu ook de bezem door de digitale themakanalen en internetsites gehaald. Dat meldt NRC.
Er zijn nu honderden internetsites van publieke omroepen operationeel. Dat aantal moet volgens de NPO sterk omlaag naar circa vijftig. Dat geldt ook voor het aantal apps en digitale themakanalen. Enkele jaren geleden bracht de NPO al terug. Onder meer het populaire muziekkanaal Sterren.nl moest – mede door toenemende juridische druk van het commerciële kanaal TV Oranje – het veld ruimen. De NPO stelt dat er wederom scherpe keuzes bij het themakanalenaanbod gemaakt moeten worden. In de nieuwe situatie vallen themakanalen niet meer onder regie van de zelfstandige publieke omroepen maar van koepelorganisatie NPO. De omroepen zijn niet blij met het voornemen van de NPO.

NPO Doc en NPO Cultura worden samengevoegdNaar nu bekend is, worden in ieder geval de digitale themakanalen NPO Doc en NPO Cultura tot één kanaal samengevoegd. Verder dreigt er het einde voor de webkanalen NPO Geschiedenis en NPO Cinema. Ook wil de NPO fors snijden in het aantal webradiokanalen. Elke radiozender heeft een aantal extra radiokanalen die hoofdzakelijk via internet te beluisteren zijn. Slechts enkelen zijn in de ether via het digitale radionetwerk DAB+ te beluisteren.