Het aantal videotheken in Nederland is begin 2015 tot onder de tweehonderd gedaald. Dat is gezien de digitalisering en online Video-on-demand markt nog een redelijk aantal.

In 2003 telde Nederland nog 1267 videotheken, maar dat aantal is inmiddels flink geslonken: op 1 februari van dit jaar waren er nog 176. Dit blijkt uit een inventarisatie die RTL Nieuws maakte. Via een speciale website heeft RTL Nieuws per gemeente het aantal videotheken en de wijzigingen in aantal sinds 2003 in kaart gebracht.

Echte videotheek sterft uit
Dat het aantal ouderwetse videotheken langzaam maar zeker uitsterft is niet verwonderlijk. Video on Demand (VoD) is de afgelopen jaren gemeengoed geworden met een enorm online (gratis) aanbod en recent de komst van Netflix. Een grote keten als Videoland is al flink ingekrompen, of is ook andere diensten gaan bieden in haar winkels. Daarnaast heeft Videoland samen met RTL Nederland de on-demand markt betreden met deze week zelfs de eerste eigen productie Zwarte Tulp. Ook speelt mee dat fysieke winkels het steeds vaker niet redden. De Free Record Shop wist geen slaatje te slaan uit de verhuur van video's en ging failliet. Een toekomst voor fysieke winkels die video's verhuren of verkopen ligt nog bij zaken die ook andere diensten bieden onder een dak.