Met de introductie van Ziggo is maandag na twintig jaar een einde gekomen aan het bedrijf met de naam- en het merk UPC. Dit leidt vooral bij alle nauw betrokkenen tot enige weemoed. Onder (ex-)abonnees wordt daar wisselend over gedacht.

UPC is als merknaam in Nederland dan verleden tijd, maar als United Pan-European Communications is het moederbedrijf van Ziggo (Liberty Global Plc.) nog altijd actief op meerdere Europese markten. De naam UPC is vooral bekend in Zwitserland en Ierland, maar ook in diverse andere landen is UPC actief op de digitale tv-markt. In BelgiŽ is het moederbedrijf van Ziggo en UPC grootaandeelhouder van Telenet, wat dus ook een zusterbedrijf van Ziggo is. Voorlopig is vooral op diverse apparatuur en ook in diverse tv-menu's het UPC logo nog niet geheel verdwenen. Toch is heel bewust gekozen om in Nederland de merknaam UPC en juist niet Ziggo te schrappen.

UPC pionier maar ook gehaat
UPC is in totaal twintig jaar actief geweest op de Nederlandse markt. Dit begon in 1995 met de overname van kabelnetten in de regio Amsterdam, regio Eindhoven en later ondermeer het voormalige Eneco gebied in de regio Rotterdam. In 1998 introduceerde UPC voor het eerst digitale kabeltelevisie in Nederland. In de eerste jaren was dit bekend onder de dienst Mr. Zap. UPC kwam negatief in het nieuws vanwege het indertijd bij veel abonnees ongevraagd bezorgen van digitale decoders. Een substantieel deel van de abonnees was van deze tactiek niet gediend en bleef liever analoge tv kijken. Dit heeft de acceptatie van digitale tv flink vertraagd. Dat gold ook voor de programmaraden die het regelmatig aan de stok hadden met UPC. De grootste boosheid deed zich voor toen UPC in Haarlem de Franse zender TV5 Monde van de kabel haalde, die digitaal toen ook niet beschikbaar was. Een presentatie van UPC over de vele voordelen van digitale tv en andere ontwikkelingen viel daarbij verkeerd.

Technisch hoogstaand netwerk Ziggo
Opvolger Ziggo wordt momenteel nog altijd bestookt met boze reacties van abonnees die France 2 juist terug willen. Het deel van de boze abonnees wegens zenderwijzigingen of storingen ten spijt, beschikt Ziggo nu over een netwerk dat behoort tot wereldwijd een van de meest geavanceerde en wijdvertakte. UPC ontwikkelde de laatste tien jaar een hoogwaardig digitaal netwerk, waarin de bandbreedte voor digitale televisie en internet zo effecient mogelijk wordt gebruikt. Het grootste deel van het gehele huidige Ziggo netwerk is verglaasd, de rest maakt gebruik van betrouwbare coaxkabel. Ook ontwikkelde UPC CI+ techniek en last but not least introduceerde UPC de Horizon box die bij Ziggo ook leidend wordt. De lotusbloem van UPC heeft zich in Nederland gesloten, maar de krachtenbundeling moet de abonnee nog veel meer voordelen en nog meer innovaties gaan bieden.