De Nederlandse publieke omroep (NPO) heeft KPN Broadcasting de opdracht gegeven om te beginnen met het uitrollen van DAB+ fase 3. Hierdoor wordt het uitzendbereik verbeterd.
Het zenderaanbod van de NPO via het digitale DAB+ radionetwerk moet hierdoor uiterlijk op 1 september buitenhuis beter te ontvangen zijn. Het gaat hierbij om ontvangst via autoradio en hand-en zakradio. Hierdoor moet het DAB+ signaal van de NPO tot aan de Nederlandse grenzen goed te ontvangen zijn. Ook werkt de NPO een verbeterde binnenhuis ontvangt van DAB+. Dit moet uiterlijk 1 januari 2016 gerealiseerd zijn. De NPO heeft de uitvoering van fase 3 een jaar vooruit geschoven.

NPO Radio 5 reden voor vervroegde investering in DAB+Het uitschakelen van de AM-etherverspreiding van NPO Radio 5 is één van de reden voor de eerdere uitrol van fase 3. NPO Radio 5 is vanaf september in de ether alleen nog via DAB+ te ontvangen. Vanwege bezuiniging staakt de NPO de verspreiding van de AM-frequentieband. Jan Westerhof – directeur radio NPO – hierover: "Ik ben blij dat de ontvangst van DAB+ zowel in de auto als in huis de komende maanden wordt geoptimaliseerd. Op 1 september stopt de NPO met distributie van NPO Radio 5 via de AM. We bieden de luisteraars graag zoveel mogelijke sterke alternatieven.”