De Amerikaanse televisiezender HBO gaat actief achter illegale verspreiders van het nieuwste seizoen van Game of Thrones aan. Zowel in Amerika als in Europa wordt dit in gang gezet.

HBO waarschuwde maandag de streamdiensten om eerder uitgelekte afleveringen van het nieuwste Game of Thrones-seizoen niet verder te (laten) verspreiden. De zender benaderde daarvoor ook veel van haar eigen klanten in Amerika zelf. Games of Thrones is al jaren zeer geliefd en het paradepaardje van HBO, maar ook een zeer kostbare productie en het illegaal verspreiden daarvan kan de zender veel inkomsten kosten.

Kans op boetes in Europa groter
HBO hoopt met de waarschuwingen het downloaden en het illegaal verspreiden in te dammen. De eerste afleveringen van het nieuwste seizoen waren recent al op bekende torrentsites te vinden. Ook via Periscope op twitter is een nieuwe weg gevonden om de beelden te verspreiden, maar ook dat is illegaal. In Europa wordt de jacht op downloaders overigens ook steeds groter. Met name in Duitsland wordt actief het internet afgezocht naar mensen die series illegaal downloaden. De boetes daarvoor zijn enorm. Ook Nederlanders lopen dat risico.