De door KPN aangekondigde zenderwijzigingen laten wederom zien dat KPN de voordelen van DSL en glasvezel niet volledig benutten. KPN verwijdert zenders om nieuwe daarna nieuwe toe te voegen.
Bij de twee grootste concurrenten Ziggo en CanalDigitaal speelt beschikbare bandbreedte een belangrijke rol bij de samenstelling van het zenderaanbod. Ziggo heeft de maken met een vaststaande maximale beschikbare capaciteit op het eigen netwerk. Omdat het kabelbedrijf voorlopig analoge tv in stand wil houden is er minder ruimte voor digitale diensten beschikbaar. Op de bandbreedte waar nu één analoge zender wordt verspreid, kan Ziggo digitaal acht zenders in SD-kwaliteit of vijf zenders in HD-kwaliteit aanbieden. CanalDigitaal heeft geen eigen netwerk. Het moederbedrijf M7 Group huurt bij satellietbedrijf SES bandbreedte op de Astra1- en Astra3-satelliet. Hierdoor loopt CanalDigitaal wat betreft het Nederlandse zenderaanbod enigszins achter op de concurrentie maar biedt het wel meer internationaal georiënteerde zenders aan.

KPN heeft bandbreedte beperking nietKPN heeft bij het tv-product Interactieve TV deze bandbreedte beperkingen bij het aanbieden van tv-zenders niet. Het heeft hierdoor de technische mogelijkheid om meer zenders dan de concurrentie aan te bieden. Natuurlijk moet KPN met de betreffende zenders wel distributieovereenkomsten tekenen. Om de prijs van het tv-abonnement concurrerend met andere aanbieders te laten zijn, is er toch sprake van een limitering van het aantal aangeboden tv-zenders. Toch is het opvallend dat KPN al enkele jaren bij grotere zenderwijzigingen bij Interactieve TV zenders verwijdert om vervolgens gelijktijdig nieuwe zenders toe te voegen. Hierdoor stijgt het aantal zenders in het aanbod van Interactieve TV slechts ligt.

Zenderwijzigingen bij KPNKPN voegde onlangs drie HD-zenders en zeven Duitse zenders aan het zenderaanbod toe. Daar komt op 16 mei BBC First in SD- en HD-kwaliteit bij. Bij de grote zenderwijziging op 1 juli voegt KPN muziekzender Wildhitz, RTL Crime, RTL Telekids en erotiekzender Vivid TV aan het zenderaanbod toe. BBC Three, BBC Four, BBC Entertainment, DJAZZ.tv, Ginx, CBS Reality, MTV Brand New, VH1 en Focuz TV verdwijnen uit het zenderaanbod. Al blijft Focuz TV – dat nu landelijke distributie heeft – wel lokaal beschikbaar. KPN voegt daarnaast wel bij meer zender de tv-dienst Begin Gemist toe.