Als het aan de overheid ligt, blijft Digitenne in ieder geval tot 2020 in de lucht. De huidige uitzendlicentie van Digitenne loopt tot 1 februari. De overheid wil deze periode – na een consultatieronde met marktpartijen - met drie jaar verlengen.
Digitenne – een tv-product van KPN – maakt gebruik van de DVB-T techniek waarbij het signaal digitaal via de ether wordt verspreid. In de extra licentieperiode van drie jaar moet men wel de overstap van DVB-T naar de meer bandbreedte efficiëntere uitzendtechniek DVB-T2 maken. Bandbreedtebesparing leidt tot gebruik van minder uitzendfrequenties. De overheid wil eventueel bespaarde frequenties in de toekomst voor gebruik van mobiele diensten als 4G aan mobiele operators verhuren. Naast KPN maken ook landelijke en regionale publieke omroepen van DVB-T voor de etherverspreiding van tv- en radiozenders gebruik.

KPN wil doorgaan met Digitenne

Diederik Rosenbaum – Directeur TV en Proposities bij KPN – laat in de komende editie van Totaal TV in de gratis Digigids bijlage weten dat KPN onder bepaalde voorwaarden na 2017 met Digitenne wil doorgaan. De vraag is echter of de voorgestelde overstap naar DVB-T2 aan de voorwaarden van KPN voldoet. KPN geeft veel Digitenne-abonnees een decoder in bruikleen. Deze moeten bij een overstap naar DVB-T2 vervangen worden. Als dit door KPN moet worden bekostigd gaat meer miljoenen euro’s kosten. Daarnaast zet KPN voor mobiel gebruik volledig op 4G in. Met de nieuwe online tv-dienst Play van KPN – in het najaar voor consumenten beschikbaar – heeft men – in combinatie met gebruik van het eigen 4G-netwerk - een potentiële vervanger van Digitenne in huis.