De analoge uitfasering op de kabel gaat in Europa nu razendsnel. In Zwitserland en diverse Duitse staten schakelen Liberty Global dochter Unitymedia en Cablecom analoge tv compleet uit.

Analoge televisie via de kabel heeft geen toekomst meer. In Nederland blijven de kabelbedrijven Ziggo en in Zeeland vooralsnog tussen de twintig en dertig analoge tv-zenders aanbieden en ook het Belgische Telenet heeft vooralsnog analoge tv. In de Duitse deelstaten Noordrijn-Westfalen, Hessen en Baden-Würtemberg evenals in Zwitserland gaat de analoge afschakeling nu in een sneltreinvaart. Unitymedia en Cablecom, beide net als Ziggo en Telenet dochterbedrijven van Liberty Global, schakelen analoge televisie grotendeels uit vanaf deze zomer.

Analoge bandbreedte kabel nodig voor HD en UHD
De uitschakeling van de analoge televisiezenders is onontkoombaar indien de kabelbedrijven sneller internet, meer interactieve diensten en meer HDTV willen doorgeven. In Nederland zit Ziggo momenteel niet al te ruim meer in haar bandbreedte en maakte mede daarom recent de keuze diverse buitenlandse zenders uit het aanbod te schrappen. Wanneer Ziggo de resterende vijfentwintig, in oud UPC-gebied dertig, analoge zenders deels of geheel gaat uitschakelen is nog niet bekend. De bandbreedte daarvan is voor toekomstige uitbreiding van het tv-aanbod, met name indien Ultra HD een rol gaat spelen, onontbeerlijk. Delta Zeeland houdt voorlopig analoge tv.