Telenet heeft haar klanten begin juni geÔnformeerd over het verdwijnen van BBC Three en BBC Four uit het zenderaanbod. Net als bij KPN vervangt BBC First deze zenders.

BBC Three verdwijnt vanaf juli bij Telenet net als BBC Four en de kinderzenders CbbC en Cbeebies. Het verdwijnen van deze BBC-zenders volgt snel na de introductie van de nieuwe abonneezender BBC First.

Kijkers niet onverdeeld gelukkig met BBC First
BBC First is een zender van de commerciŽle tak BBC Worldwide en is recent in de Benelux geÔntroduceerd. KPN had in Nederland de primeur en in BelgiŽ is dit kabelaar Telenet. BBC First brengt recente eigen producties, vooral series, van de BBC met Nederlandse ondertiteling. Het is geen publieke zender en in Engeland ook niet te zien. Dat de introductie samenvalt met het verdwijnen van het vooral veelgewaardeerde BBC Four maakt dat niet alle abonnees even gelukkig zijn met de introductie van BBC First. De BBC kiest daarmee voor een betaalmodel. BBC Three brengt ondermeer concerten van Glastonbury en BBC Four brengt veel muziekspecials, waaronder ook zeer uitgebreid de BBC Proms. De kijkers die deze zenders zijn kwijtgeraakt, kunnen dit nu niet meer volgen.

Satelliet alternatief ontvangst BBC Four
In ieder geval is BBC Three tot het einde van dit jaar in HD te zien via de satelliet. Dat geldt ook voor BBC Four. Ontvangst is ongecodeerd via de Astra 2 satelliet met een geschikte ontvangstinstallatie en al dan niet gecombineerd met een abonnement op CanalDigitaal of TV Vlaanderen Digitaal. Andere providers, zoals Proximus in BelgiŽ en in Nederland Caiway en Ziggo, hebben al aangegeven BBC Three en Four voorlopig te blijven doorgeven. Deze providers bieden BBC First voorlopig niet aan, maar indien BBC First ook daar in het aanbod komt, valt niet uit te sluiten dat de binnenlandse themazenders gaan verdwijnen.