De Vlaamse zender VRT één stopt binnenkort met de presentatoren die de kijker in beeld door de televisieavond leiden. De VRT was nog een van de laatsten die dit in Europa deden.

De VRT zender één presenteert dit najaar niet alleen een andere vormgeving, maar ook een nieuwe en dynamische manier om de kijker door de avond te loodsen. Daarbij zet de zender niet langer omroepsters in om de programma’s aan te kondigen. Voortaan worden de programma's grafisch met stemmen aangekondigd.


Omroepsters op tv geschiedenis

De VRT vond de beslissing een moeilijke, maar vindt het niet meer passen bij de huidige ontwikkelingen in het medialandschap. De omroepsters Andrea, Eva, Geena Lisa en Saartje nemen in de zomer afscheid. De VRT was één van de laatsten die nog met omroepsters in beeld werkten. In België doet RTL TVi dit nu nog als enige. VTM schafte het enige jaren terug ook al af en de RTBF al veel langer geleden. In Nederland verdwenen de laatste omroepsters in 2003 van het scherm. Meer over de geschiedenis daarvan is te lezen op deze speciale website.