Ondanks eerdere toezeggingen van de overheid lijkt er toch een nieuwe veiling van FM-frequenties voor commerciŽle zenders te gaan plaatsvinden. De huidige licenties lopen in 2017 af.
Alle landelijke en niet landelijke commerciŽle radiozenders zijn op 22 juni in Amersfoort uitgenodigd om te vernemen hoe het ministerie van Economische Zaken de FM-frequenties na 31 augustus wil gaan verdelen. Eerder hadden de radiozenders de toezegging gekregen dat de huidige vergunningen na 2017 met enkele jaren verlengd zouden worden. Voorwaarde hiervoor is wel dat de radiozenders zouden investeren in de digitale etherverspreiding via het DAB+ netwerk. De commerciŽle omroepen hebben in de afgelopen jaren miljoenen euroís in het digitale radionetwerk DAB+ gestopt en zijn dan ook van mening dat aan deze voorwaarde is voldaan.

SP stelt Kamervragen over FM-frequentiesOndanks deze inspanning worden de geruchten luider dat het ministerie van Economische Zaken de FM-licenties voor na 1 september 2017 toch wil gaan veilen. Dat is voor SP-Kamerlid Sharon Gesthuizen aanleiding om minister Kamp Kamervragen over dit onderwerp te stellen. Ook Kees Verhoeven van D66 laat via Twitter weten er vanuit te gaan dat de FM-frequenties opnieuw geveild gaan worden. Mocht op 22 juni daadwerkelijk duidelijk worden dat de frequenties geveild gaan worden, dan lijkt het ministerie van Economische Zaken een groot aantal rechtszaken te wachten staan.

Luisteraar wacht waarschijnlijk stoelendansDe luisteraar is waarschijnlijk de dupe van een eventuele nieuwe frequentieveiling. Radiozenders moeten een bod doen op ťťn of meerdere frequentiekavels. De kans is aanwezig dat radiozenders naar andere FM-frequenties moeten verhuizen of in het ergste geval niet meer via FM te beluisteren zijn. Luisteraars die digitaal via DAB+ luisteren hebben hier geen last van omdat landelijke commerciŽle radiozenders in heel Nederland via ťťn frequentie te beluisteren zijn. Dat geldt ook voor regionale commerciŽle radiozenders in het regionale verzorgingsgebied.