De wens van een deel van de Nederlandse kijkers is het zelf samenstellen van het tv-abonnement. Mediastaatssecretaris Sander Dekker gaat het abonneren per tv-zender onderzoeken.
TV-aanbieders stellen op dit moment de zenderpakketten samen. Daarbij moet het digitale basispakket uit minimaal dertig zenders bestaan. Uitgezonderd de zogenaamde must carry-zenders bepaalt de aanbieder het zenderaanbod zelf. Dat geldt ook voor de aanvullende zenderpakketten. Wil men bijvoorbeeld naar de Britse zenders BBC Three en BBC Four kijken, dient men bij de meeste aanbieders een abonnement op een aanvullend zenderpakket te nemen. Naast beide BBC-zenders wordt men verplicht om een abonnement op tientallen zenders meer te nemen. Bij abonneren per zender kan men zelf het eigen tv-abonnement samenstellen en hoeft men dus niet verplicht een abonnement te nemen op zenders waar men geen interesse in heeft.

Abonneren a la carte in BelgiŽ misluktHet zogenaamde abonneren a la carte is niet nieuw. In enkele Europese landen kunnen klanten bij sommige aanbieders al zelf het zenderpakket samenstellen. In BelgiŽ is abonneren per zender via aanbieder Snow Ė van telecomaanbieder Base Ė op een mislukking uitgelopen. Het aantal klanten was te gering waardoor de stekker uit Snow is getrokken. In Nederland gaat mediastaatssecretaris Sander Dekker met kijkers in overleg of ze interesse hebben in a la carte abonneren. Er zijn in de Mediawet hiervoor enkele mogelijkheden maar die worden door aanbieders nog niet benut. Diverse aanbieders hebben in het recente verleden aan Totaal TV aangegeven dat a la carte abonneren technisch mogelijk is. Alleen gaat volgens hen de prijs het zelf gekozen tv-abonnement in veel gevallen duurder worden dan met nu door aanbieders samengestelde zenderpakketten. Dit omdat contentaanbieders op dit moment overeenkomsten met aanbieder voor de verplichte doorgifte van meerdere zenders maken.