Het voornemen van minister Henk Kamp van Economische Zaken om FM-frequenties en daaraan gekoppelde DAB+ bandbreedte opnieuw te veilen, heeft voor politieke verdeeldheid gezorgd.
Minister Kamp maakte vorige week bekend dat het kabinet de uitzendlicenties opnieuw te veilen. De huidige licenties lopen medio 2017 af. De nieuwe licenties zijn in de plannen van het kabinet tien jaar geldig. CommerciŽle omroepen hebben ontstemd op de plannen gereageerd. De eerder gemaakte afspraak was dat de huidige uitzendlicenties zonder veiling verlengd zouden worden als de radiozenders in de uitrol van het digitale radionetwerk DAB+ zouden investeren. De commerciŽle radiizenders zijn van mening dat aan deze voorwaarde voldaan is en stellen miljoenen euroís in DAB+ verspreiding en reclamecampagne om digitale radio onder de aandacht van de Nederlanders voldaan te hebben. Ze overwegen de verdere uitrol van DAB+ voorlopig in de ijskast te zetten.

VVD wil geen frequentieveilingDe Tweede Kamer debatteert donderdag 2 juli over het veilingplan van minister Kamp. Al eerder werd bekend dat het PvdA geen voorstander van het opnieuw veilen van uitzendlicenties is. Maar men ging door de knieŽn omdat de overheid gedetailleerde kaveleisen bij de nieuwe frequentieveiling wil schrappen. De politieke verdeeldheid is echter nog groter geworden nu de Tweede Kamerfractie van de VVD Ė de partij van minister Kamp Ė vindt dat de uitzendlicenties het beste toch zonder frequentieveiling verlengd kunnen worden. "Veilen is een goed idee als er meer vraag naar radiofrequenties is dan het aanbod. En dat lijkt nu niet het geval te zijn. In zoín situatie heeft verlengen de voorkeur:, aldus Bart de Liefde VVC-fractiespecialist voor telecomzaken.