Nadella geeft Nokia genadeschot

Schrijft overname compleet af.

De overname van Nokia's mobiele tak door Microsoft is een epische lijdensweg. Microsoft schrijft nu meer dan de totale overnamesom af en stuurt bijna 8000 man de laan uit.

Het zat er aan te komen na Nadella's 'harde keuzes' memo, maar de details zijn dramatisch. Microsoft betaalde 7,2 miljard dollar en moet nu 7,6 miljard afschrijven, dus bijna een half miljard méér dan de overnamesom. Tegelijk verdwijnen er tot 7800 banen, voornamelijk bij de mobiele divisie. Daarmee is Nokia's ontmanteling compleet en neemt Microsoft zijn miljardenverlies.

Elop al eerder exit






Stephen Elop, de omstreden baas van Nokia, moest al eerder het veld ruimen. Elop was het Paard van Troje van Microsoft in het spel om Nokia en leidde die divisie ook na de overname door Microsoft. Nadella maakt nu schoon schip, en dat moet voor meer "focus" zorgen.

Microsoft blijft wel zelf mobieltjes maken, maar de hele operatie wordt drastisch afgeslankt. Meer details worden bekend gemaakt als het concern op 21 juli zijn kwartaal- en jaarcijfers presenteert.