De relatieve nieuwkomers Tele2 en Vodafone lijken voor reuring op de Nederlandse tv-markt te zorgen. Met het aanbieden van kleinere zenderpakketten probeert met de markt op scherp te zetten.
Tele2 introduceerde vorige week een light tv-abonnement waarbij de twintig belangrijkste zenders aan klanten wordt geleverd. Om aan de mediawet die stelt dat aanbieders een digitaal basispakket van tenminste dertig zenders moeten aanbieden te voldoen, vult Tele2 het zenderaanbod met alle regionale omroepen aan. Het voordeel voor de Tele2-klanten is overigens klein. Voor twee euro per maand extra biedt de aanbieder het dubbele aantal zenders. Toch is het tv-abonnement zonder vetrandje zoals Tele2 dit zelf noemt een belangrijk moment op de Nederlandse tv-markt. Het is de eerste stap naar abonnementsstructuren waarbij klanten de mogelijkheid voor keuzevrijheid krijgen om zelf het tv-aanbod te bepalen.

Vodafone gaat tv-pakketten opdelenVodafone volgt een andere weg. Het bedrijf gaat op korte termijn bestaande tv-pakketten in kleinere pakketten opdelen. Op deze manier wil Vodafone het invullen van het eigen zenderaanbod voor klanten bevorderen. Gekoppeld aan de mogelijkheid om tv-pakketten maandelijks op te zeggen en toe te voegen kan de klant het tv-aanbod afstemmen aan de eigen behoefte van dat moment. De twee grootste marktpartijen Ziggo en KPN volgen de stappen van Tele2 en Vodafone maar lijken vooralsnog een afwachtende houding aan te nemen.

A la carte tv nog ver weg in NederlandOndanks dat Tele2 en Vodafone vooraan lopen om de klant meer vrijheid in de keuze van het tv-aanbod te geven, blijft de invoering van het zogenaamde a la carte tv in Nederland nog ver weg. Mediastaatssecretaris Sander Dekker onderzoekt dit jaar wel de klantbehoefte naar a la carte tv maar krijgt dan waarschijnlijk ook de desinteresse die er aan de kant van contentaanbieders is te horen. Contentaanbieders zien weinig in de mogelijkheid voor de consument om zich op zenderniveau tv-abonnementen af te sluiten. Aanbieders stellen dat a la carte tv technisch mogelijk is maar dat door de houding van contentaanbieders het voor klanten financieel onaantrekkelijk wordt om abonnement per zender af te sluiten. Het tv-abonnement wordt hierdoor duurder terwijl er in de meeste gevallen minder zenders dan in de huidige abonnementsstructuur te bekijken zijn.