Onder de naam Eleven begint in augustus in BelgiŽ de nieuwe voetbal betaalzender Eleven. Als zusterkanaal komt tevens Eleven Sports beschikbaar. Hierop zijn andere sportevenementen te zien.




Eleven en Eleven Sports zijn betaalzenders van de Italiaanse eigenaar Andrea Radrizzani. Hij verwierf eerder dit jaar de live uitzendrechten van de Belgische voetbalcompetitie Jupiler Pro League. Radrizzani is geen onbekende in de wereld van sportuitzendrechten. Hij is eigenaar van het bedrijf MP & Silva dat de uitzendrechten van veel internationale voetbalcompetities en sportevenementen namens rechtenbezitters in beheer heeft. Het is dan ook niet verwonderlijk dat op Eleven de komende jaren belangrijke Europese voetbalcompetities uit Frankrijk (Ligue 1), ItaliŽ (Serie A), BraziliŽ, Schotland (Premier League) en Engeland (FA Cup) Ė die allen onder beheer van MP & Silva zijn Ė te zien zijn. Eleven begint op 2 augustus met uitzenden.

Geen exclusiviteitscontracten voor betaalzender Eleven



Het zusterkanaal Eleven Sports begint drie weken later op 22 augustus met de eerste uitzending. Op deze zender zijn alle niet voetbalgerelateerde sportevenementen te volgen. De nadruk ligt hierbij op tennis, basketbal, wielrennen, volleybal en Formule E. Beide betaalzenders zenden 24 uur per dag met Nederlands en Frans commentaar in SD- en HD-kwaliteit uit. Eleven en Eleven Sports zijn in ieder geval bij tv-aanbieder Proximus te bekijken. Het gaat hierbij niet om een exclusiviteitscontract waardoor de betaalzenders ook bij andere aanbieders beschikbaar kunnen komen. Onderhandelingen hierover lopen op dit moment nog.

Proximus plaatst Eleven in bestaande abonnementen



Proximus plaatst de nieuwe betaalzenders in bestaande abonnementen waardoor er niet veel aan het aanbod van Proximus TV veranderd. Alle Belgische voetbalwedstrijden blijven in het 11-sportpakket Ė dat Ä9,95 per maand kost Ė zitten. In het 11+ pakket van Ä14,95 per maand zitten alle Europese voetbalwedstrijden van Eleven en de internationale evenementen van Eleven Sports. In dit abonnement zitten ook de UEFA Champions League en de Portugese voetbalcompetitie waarvan Proximus de uitzendrechten heeft. Over verlenging van de uitzendrechten van de Spaanse voetbalcompetitie La Liga/Primeira Division onderhandelt Proximus op dit moment nog.


Geschreven door: Jarco Kriek