Met een nieuwe reclamecampagne wil Digital Radio+ - zo Nederlandse radiozenders DAB+ - luisteraars op de mogelijkheden van digitaal radiogenot wijzen. Hierdoor moet de digitalisering van het Nederlandse radiolandschap worden versneld.
De twee nieuwe reclamespotjes zijn vanaf maandag 20 juli op de tv-zenders van de NPO te zien. In de reclamespotjes acteren djís van landelijke publieke en commerciŽle omroepen. Opvallend is dat ook NPO Radio 6 een gezicht in de reclames krijgt. De zender is in de ether weliswaar alleen via DAB+ te beluisteren maar stopt zo goed als zeker vanaf 1 januari 2016 vanwege bezuiniging bij de publieke omroep in zijn geheel met uitzenden. In de reclamespotjes blijft de slogan ĎLetís Get Digitalí en wordt net als eerder de oude hitdreun van ĎPhysicalí van Olivia Newton John gebruikt. De stem van Leo van der Goot is als voice-over te horen.

Belangrijke maanden voor DAB+Er breken belangrijke maanden voor DAB+ in Nederland aan. Zo zijn vanaf september meer landelijke en publieke zenders digitaal in de ether te beluisteren. In grote delen van Nederland zijn regionale publieke omroepen al via DAB+ te beluisteren. Vanaf 1 september op de actieve regionale DAB+ frequenties de regionale commerciŽle zenders toegevoegd. Verder wordt de ontvangst van nu actieve regionale frequenties verbeterd. In de Randstad is technische Partner Broadcast Partners begonnen met het opbouwen van het regionale frequentiekavel 8A dat in de Randstad voor DAB+ gebruikt gaat worden. De verwachting is dat de eerste testuitzendingen op frequentie 8A binnenkort gaan beginnen.

Verbetering ontvangst DAB+Daarnaast wordt door NPO en KPN gewerkt aan verbetering van de DAB+ ontvangst van de landelijke publieke zenders. Hierdoor moet nog dit jaar in het overgrote deel van Nederland ongestoorde buitenhuis ontvangst mogelijk zijn. Door het inzetten van extra steunzenders in meer uitzendmasten wordt gelijktijdig ook de binnenhuis ontvangst verbeterd. Betere ontvangst en een groter zenderaanbod moet er toe gaan leiden dat meer Nederlanders bij de aanschaf van nieuwe radiotoestellen kiezen voor een model waarbij naast FM ook DAB+ ontvangst mogelijk is. Dat moet er uiteindelijk toe leiden dat op langere termijn met FM-verspreiding van radiozenders wordt gestopt er alleen digitaal via DAB+ in de ether naar radio geluisterd kan worden.

Mogelijk laatste grote reclamecampagneDe Kans is aanwezig dat de huidige nieuwe reclamecampagne voor DAB+ voorlopig de laatste is. CommerciŽle omroepen dreigen de hand op de knip te houden nu er onzekerheid over de uitzendlicenties is. De huidige FM-uitzendlicenties Ė waaraan ook de DAB+ uitzendlicentie gekoppeld is Ė lopen medio 2017 af. Er is een afspraak met het kabinet gemaakt de nieuwe uitzendlicenties voor de periode na 2017 worden verlengd als commerciŽle zenders zouden investeren in de brede uitrol van DAB+. Mede hierdoor zijn door radiozenders vele miljoenen euroís in de verspreiding en promotie van DAB+ gestoken. Nu minister Henk Kamp van Economische Zaken de FM-uitzendlicenties voor de periode na 2017 toch wil gaan veilen, overwegen commerciŽle omroepen vanwege de onzekere toekomst een investeringsstop voor DAB+ in te stellen. Na de zomer wordt duidelijk of Kamp zijn plannen voor het veilen van FM-uitzendlicenties doorzet. Een meerderheid van de Tweede Kamer adviseert de minister in een motie dringend om van dit plan af te zien en de huidige FM-uitzendlicenties te verlengen.