De opkomst van non-lineair kijken via internet zet meer omroepen aan het denken. De BBC wil van BBC Three een internet-zender maken, de Zwitsers-Italiaanse RSI heeft ook zulke plannen.

De BBC heeft recent van het toezichthoudend orgaan BBC Trust een voorlopige goedkeuring gekregen voor het plan dat inhoudt van BBC Three een online kanaal te maken. De omschakeling zou dan wel geleidelijk moeten plaatsvinden. Wanneer dit gaat plaatsvinden is vooralsnog onduidelijk. Vast staat dat kinderzender CBBC uitbreiding van de zendtijd krijgt op het huidige gedeelde lineaire uitzendkanaal. Ook andere omroepen spelen met het idee om online zenders te beginnen en daarvoor zelfs lineaire kanalen in de toekomst te schrappen.

Zwitsers tweede net mogelijk internetzender

De Zwitsers-Italiaanstalige publieke omroep RTSI (Radio Televisione Svizzera di lingua Italiana) heeft het idee van de BBC ook overgenomen en geopperd dat het tweede net RSI La Due toekomstig mogelijk een exclusief online kanaal moet worden. Daarbij denkt de omroep aan een termijn van zes jaar, maar laat dit wel afhangen van de ontwikkelingen van de kijkbehoeften. De omroep ziet net als in andere landen een verschuiving naar het online en daarmee non-lineaire kijken bij vooral jongere kijkers. Vooralsnog zijn de plannen van de RSI niet concreet.