Windows 10 wordt in Nederland uitgerold. De nieuwe software is als upgrade een jaar lang gratis voor gebruikers van Windows 7 en 8.1. Ondanks veel voordelen kent Windows 10 ook nadelen.

Windows 10 is vanaf 29 juli ook in Nederland beschikbaar voor wie de download al heeft gereserveerd. Het valt wel aan te raden de software op een rustiger tijdstip te installeren. Ook moet de gebruiker vooraf bedenken dat bepaalde aanpassingen gevolgen hebben. De consumentenbond zet op een rijtje waarom en hoe de privacy-instellingen beter kunnen worden aangepast. Xbox gebruikers doen met Windows 10 hun voordeel, maar wie gewend is met Windows Media Player van alles af te spelen doet er verstandig aan nog even te wachten.

Geen DVD's meer met Windows Player
Windows 10 kent de gewraakte Internet Explorer browser niet, maar wordt standaard opgeleverd met het nieuwe Microsoft Edge dat alle apparaten met Windows 10-besturing feilloos met elkaar verbindt. Het oude vertrouwde startmenu blijft wel. Gamers, met name XBox One gebruikers, komen met Windows 10 helemaal aan hun trekken. Maar wie DVD's wil afspelen of Windows Media Player wil gebruiken, komt vooralsnog bedrogen uit. Windows Player is in de meeste versies beschikbaar, maar is niet aangepast aan de nieuwe Windows 10-omgeving en veel gebruikers melden dat het helemaal niet werkt. Wie een DVD wil afspelen, moet bovendien op zoek naar alternatieve software. Mogelijk komt hiervoor in oktober een grote upgrade onder de noemer Windows 10.1.


Geschreven door: Jan-Hein Visser