Windows 10 hapert bij >512 apps

Startmenu blijkt naef geprogrammeerd.

Wil je meer dan 512 applicaties installeren in het vandaag verschenen Windows 10, dan heb je met het vernieuwde Startmenu een probleem. Meer dan 512 apps gaat foutmeldingen opleveren, waarschuwt The Register.

De fout zorgt ervoor dat snelkoppelingen naar applicaties niet langer worden opgeslagen. Een programmeur van Microsoft dacht kennelijk dat gebruikers nooit meer dan 512 applicaties zouden installeren. Dat lijkt op de beruchte opmerking die Bill Gates in 1981 maakte, namelijk dat computers tot in lengte van dagen genoeg zouden hebben aan 640K geheugen.


De website ontdekte de bug in het Startmenu van het hagelnieuwe besturingssysteem op de site van de Windows 10 community waar insiders vragen stellen. Waar Microsoft eerst antwoordt dat de bug in de laatste versie(s) verholpen zou moeten zijn, blijkt na navraag het issue ook te bestaan in build 10240, de RTM-versie die vandaag uitgerold wordt.

Om te kijken of je getroffen bent, kun je in Windows Powershell het commando "Get-StartApps | measure" uitvoeren om te kijken of daar ook het getal 512 uitrolt. Waarschijnlijk verhelpt Microsoft de beperking snel in een toekomstige update.