Dark horse Samsung Pay draaft richting Nederland

Je pinpas wordt van alle kanten aangevallen.

Na Apple Pay en het kwakkelende Android Pay volgt 'dark horse' Samsung Pay. De zoveelste mobiele betaalwijze zet voet aan de grond in Europa. Maar dat gaat niet gemakkelijk worden.

In navolging van Apple en Google wil ook de Zuid-Koreaanse techreus Samsung verdienen aan mobiele transacties. Dat zat er ook wel een beetje aan te komen na de overname van populaire mobiele creditcarddienst LoopPay in februari. Met de hulp van MasterCard moet een "simpele en veilige NFC-betaaloplossing" naar Europa komen.


Contactloos betalen kennen we al in Nederland. Alle grote banken hebben hun oplossing, zowel in pinpassen als in mobiele apps, maar ook de techreuzen wil een stukje van de taart. Een percentage per transactie belooft immers gouden bergen, tenzij zoals in het geval van Google de creditcardmaatschappijen ervoor gaan liggen. Dan is er nog het vermarkten van de lucratieve betaalgegevens.

Tokenstandaard

Genoeg reden voor Samsung om ook mee te strijden. Zoals de Wall Street Journal vorige maand ontdekte heeft Samsung direct een deal gesloten met de creditcardmaatschappijen om de tokenstandaard (in plaats van het uitwisselen van gebruikersinformatie) te gebruiken. Dat moet de weg vrijmaken om op korte termijn ook in ons land zonder Android Pay met je Samsung-smartphone te betalen bij de kassa.