Het juridisch gevecht rondom de regiogerichtheid van de regionale commerciŽle radiozender RADIONL gaat verder. Betrokken partijen zien elkaar in december wederom voor de rechter.
De rechtbank in Rotterdam deed op 4 juni uitspraak in rechtszaak die door diverse partijen Ė waaronder RADIONL en 100% NL-eigenaar RadioCorp B.V Ė was aangespannen. Inzet was de regiogerichtheid van RADIONL. RADIONL is al langere tijd in een juridische strijd met 100%NL. Door het gebruiken van veel regionale FM-kavels is RADIONL in een groot deel van Nederland in de ether te ontvangen. Het gebruikt hiervoor niet alleen FM-kavels waarvoor men zelf de uitzendvergunning in bezit heeft. De zender huurt van diverse vergunninghouders de frequentiekavels. In de vergunningsvoorwaarden staat echter dat voor elke gebruikte regionale FM-frequentie een minimale eis van meer dan zestig procent regionaal nieuws geldt.

Agentschap Telecom op de vingers getiktDe Rotterdamse rechter tikte bij zijn uitspraak ook toezichthouder Agentschap Telecom op de vingers. Deze ging bij de beoordeling van regiogerichtheid bij RADIONL van de DAB+ frequentiekavels uit. Hierdoor hoeft RADIONL minder regionale vensters te gebruiken en heeft het voldoende aan de huidige vier regionale edities. 100%NL was het niet met deze zienswijze van het Agentschap Telecom eens en vroeg hierover bij de rechter een oordeel. Deze stelde dat RADIONL voor alle FM-frequenties aan de regelgeving van minimaal zestig procent regiogerichtheid moet voldoen.

Partijen stappen naar College van Beroep voor het bedrijfslevenHet ministerie van Economische Zaken heeft namens Agentschap Telecom beroep tegen deze uitspraak bij het College van Beroep voor het bedrijfsleven aangetekend. Datzelfde deed RADIONL. Daarnaast heeft RADIONL ook op persoonlijke titel hoger beroep aangetekend tegen de partijen RATO-zendertechniek en RadioCorp B.V. De hoorzitting in dit radiogevecht bij College van Beroep voor het bedrijfsleven is op 18 december. Om de juridische strijd te bekostigen vroeg RADIONL onlangs een vrijwillige financiŽle bijdrage aan luisteraars.


Geschreven door: Jarco Kriek