Uitvinder Startknop krijgt geen rooie cent

'Start' had in Windows bijna 'System' geheten.

In Windows 8 schitterde Start met het bijbehorende menu door afwezigheid. Windows 10 bracht voor gebruikers van het Microsoft besturingssysteem de Startknop terug, maar de uitvinder van het ding springt hierdoor geen gat in de lucht.

"Terugkijkend zou ik willen dat ik er royalties voor zou ontvangen", zegt bedenker Danny Oran in een interview met de Britse uitgave van Business Insider. Oran werkte in de jaren 90 voor Microsoft en bedacht zowel Start, het bijbehorende menu en de taakbalk. Deze onderdelen, die in Windows 8 rücksichtslos werden verbannen om plaats te maken voor die verfoeide gekleurde tegels, vormen gezamenlijk de hoeksteen van het voorlopige succes van Windows 10.
De van oorsprong als gedragspsycholoog opgeleide Oran kwam in 1992 in dienst bij het bedrijf uit Redmond. Hij kreeg als taak een manier te bedenken hoe Windows eenvoudiger zou worden voor non-technische mensen. Hoe Oran door gebruik te maken van proefpersonen zijn opdracht uitvoerde en hoe System Start uiteindelijk in Windows 95 belandde, lees je in onderstaande interessante long-read.