Google overspoeld met copyrightklachten

Automatische systemen genereren 18 verwijderverzoeken per seconde.

Google moet van rechtenhouders meer en meer url's wissen. Het zoekbedrijf krijgt nu maandelijks tientallen verzoeken om links naar auteursrechtelijk beschermd materiaal te verwijderen.

Volgens Torrentfreak neemt het aantal meldingen van piraterij enorm toe. De site houdt het aantal url-verwijderverzoeken bij en zag dat in juli 47 miljoen zijn binnengekomen. De meeste van deze verzoeken zijn afkomstig van organisaties die zijn gespecialiseerd in takedownverzoeken. Ze worden op de voet gevolgd door auteursrechtenorganisaties als de RIAA.
Meer verwijderen

Deze meldingen komen volautomatisch binnen en het is dus niet verwonderlijk dat daar een hoop fouten en onterechte verzoeken tussen zitten. Google verwijdert de meeste links van zijn resultatenpagina's, maar krijgt ondanks dat kritiek dat het piraterij te weinig tegengaat.

Google drukt torrents en andere bronnen van potentieel illegaal materiaal naar beneden in de resultatenpagina. Maar dat is volgens de entertainmentindustrie nog niet afdoende. Daarom is Google nu aan de slag gegaan met het voortrekken van sites die legale content aanbieden, zoals Amazon, Netflix en Google Play.