NPO Radio 5 is vanaf september alleen nog via DAB+ via de ether te beluisteren. De huidige AM-verspreiding stopt. De radiozender biedt de luisteraar de helpende hand bij de overstap van AM naar DAB+, kabel, glasvezel, DSL, Digitenne, satelliet of internet.
Als eerste heeft NPO Radio 5 de zogenaamde AM-helpdesk ingericht. Elke werkdag kunnen luisteraars van de radiozender tussen 14.00 en 16.00 uur bellen naar het gratis telefoonnummer 0800 0900500. Telefonisch wordt advies hoe de AM-luisteraar NPO Radio 5 na 1 september kan beluisteren. Via de ether is dit alleen via het digitale radionetwerk DAB+ mogelijk. Voor ontvangst van DAB+ is echter wel een geschikte radiotoestel nodig. Deze zijn in Nederland al vanaf veertig euro verkrijgbaar.

Omschakelweek op NPO Radio 5NPO Radio 5 begint op 15 augustus met een omschakelweek. In alle radioprogramma’s wordt aandacht aan de veranderende manier van ontvangst en luisteren na 1 september besteed. Spelletjes en een nostalgische terugblik op wat AM middengolf de Nederlandse luisteraar in de voorgaande tientallen jaren heeft geboden maakt hier onderdeel van uit. De radiozender biedt als prijzen onder meer DAB+ radio’s aan waarmee het na 1 september mogelijk is om NPO Radio 5 via de ether te blijven beluisteren.

DAB+ bied kwaliteitsverbeteringNPO stopt met uitzenden via AM omdat deze manier te duur is in vergelijk met andere nieuwe ontvangsttechnieken als DAB+. De besparing wordt door NPO gebruikt om deze nieuwe technieken meer te ondersteunen. Zodoende wordt de ontvangst van DAB+ in de komende maanden verbeterd en het zenderaanbod groter. Bijkomend voordeel is dat de geluidskwaliteit van NPO Radio 5 via DAB+ veel beter is dan AM. Nadelen zijn dat luisteraars nieuwe radio’s moeten aanschaffen en dat het ontvangstgebied minder groot is.