Zo zet je Windows 10 in God Mode

Alle systeembeheer- en configuratiemogelijkheden netjes op een rij met deze truc.

Door de map GodMode aan te maken, krijg je koppelingen naar systeembeheertools, geavanceerde features en configuratiemogelijkheden in één handige map.

Een van de door power-users zo gehate gebreken van Windows 8 was dat configuratieopties verdeeld waren over twee interfaces: voor de ene instelling moest je naar de touchinterface, voor de andere naar de 'klassieke' omgeving.
Alles op één plek

Dat gedoe ligt achter ons. Beter nog: Microsoft heeft in Windows 10 een verborgen feature zitten waarmee je werkelijk alle configuratie-opties onder één dak krijgt.

De GodMode zat in de previewversie en leek op een trucje voor testers en ontwikkelaars, maar hij zit ook in de huidige versie, zo meldt techblog Redmond Pie. Het is geen instelling die je ergens kunt aanvinken, maar het is heel simpel. Je maakt een nieuwe map aan (rechtermuisknop > Nieuw > Map) en geeft deze als naam GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}.De map wordt dan het pictogram GodMode en daarin vind je snelkoppelingen naar alle instellingen-opties die je in Windows 10 hebt.

Programmabeheer, opties voor de verkenner en internetopties staan hier bijvoorbeeld in de lijst, maar ook de eventmanager, managementconsole, ODBC-koppelingen, omgevingsvariabelen en andere onderdelen uit de systeembeheertools staan hier netjes op een rij.