Storing bij Adobe brengt websites naar de jaren 90

De pijnlijke afhankelijkheid van de cloud.

Ook lettertypes hangen tegenwoordig in de cloud. Dus als die down gaat, levert dat direct problemen op bij alle websites die ze gebruiken.

Vraag je jezelf af waarom sommige van je favoriete websites er deze maandagmorgen zo anders uitzien? Ouderwetse lettertypes als Arial (geb. 1982) en Georgia (geb. 1996) zijn weer helemaal terug vandaag en dat komt omdat Adobe's webfontdienst TypeKit eruit ligt.
Sleurt Amazon sites mee?

TypeKit is de belangrijkste belager van Google Font API en strikte al een flink aantal grote websites, waaronder de New York Times, Wall Street Journal, Wired en AOL. Adobe meldt dat er sinds afgelopen nacht sprake is van een storing in het web font-netwerk.

De API werkt nog wel maar de kit publishing is voor een groot deel offline. Dat zorgt ervoor dat websites hun geliefde lettertype verliezen en terug worden verwezen naar basale types als Arial en Georgia. Het lijkt erop dat problemen bij cloudhoster Amazon gerelateerd zijn.

Een storing als deze is het gevolg van de keuze van designers voor publieke clouddiensten. Waar HTML vereist dat website-eigenaren fonts lokaal hebben opgeslagen, laden moderne diensten als TypeKit deze on-demand. Tenminste, als de cloud doet wat ie doen moet.