De standaardwachtwoorden van veel routers zijn te kraken. Reden voor aanbieders als KPN, Tele2 en Ziggo klanten te adviseren dit wachtwoord te wijzigen. Dat meldt Nu.nl
Het actualiteitenprogramma Nieuwsuur besteedt maandagavond aandacht aan deze problematiek. In het tv-programma wordt gemeld dat onderzoekers van de Radboud Universiteit in Nijmegen de standaardwachtwoorden van routers hebben gekraakt. Het gaat onder meer routers die aanbieders in bruikleen aan klanten met een internetabonnement in bruikleen aanbieden. Deze routers hebben standaard een naam en een wachtwoord. De onderzoekers hebben een methode gevonden waarmee het wachtwoord aan de hand van de naam van de router kan worden afgeleid.

KPN heeft klanten al ge´nformeerdKPN heeft klanten in maart al ge´nformeerd over het wijzigen van het standaardwachtwoord nadat duidelijk werd dat bepaalde routers makkelijk te kraken waren. Routers waarbij dit probleem aanwezig was, worden door KPN niet meer aan klanten geleverd. Ziggo en Tele2 adviseren klanten nu ook om het standaardwachtwoord van de geleverde router te wijzigen.