De Turks voetbalcompetitie Süper Lig begint het komende weekend. In Nederland is het Turkse voetbal vooralsnog niet live via een Nederlandse betaalzender te bekijken.
Sport1 zond vorig seizoen wedstrijden uit de Süper Lig live uit. De betaalzender heeft volgens woordvoerder Martijn van Opstal interesse om ook in de toekomst de Turkse voetbalcompetitie uit te zenden. Het probleem is echter dat de uitzendrechten voor Nederland vooralsnog door een rechthebbende partij niet op de markt zijn gebracht. Zonder een uitzendrechtenovereenkomst kan een tv-zender de voetbalwedstrijden niet live uitzenden. Sport1 beschikt wel of uitzendrechten van diverse buitenlandse voetbalcompetities en blijft wedstrijden hiervan live uitzenden. Naast de Champions League heeft Sport1 de uitzendrechten van de Spaanse La Liga, kwalificatieduels voor het EK 2016 en WK 2018 en competities als bijvoorbeeld de Engelse Championship en League Cup, Portugese Primeira Liga, Belgische Eerste Klasse en Schotse en Braziliaanse liga’s in bezit.

Turks voetbal voor Nederland belangrijkerDe Turkse voetbalcompetitie Süper Lig is voor in Nederland wonende voetballiefhebbers belangrijker geworden. Niet alleen Nederlands Elftal-speler Wesley Sneijder maar vanaf komend seizoen Robin van Persie zijn in de Turkse voetbalcompetitie actief. Daarnaast kijken veel medelanders van Turkse afkomstig naar het Turks voetbal. Op de satelliet is wel Lig TV – de Turkse variant van FOX Sports – te ontvangen maar deze zender zendt gecodeerd uit. Tevens gebruikt de zender een extra beveiligde coderingsnorm waardoor ook het illegaal kijken – bijvoorbeeld via cardsharing – vrijwel onmogelijk is.