Het stoppen van BBC Three als lineair tv-kanaal is uitgesteld tot uiterlijk 1 maart 2016. BBC Trust – de onafhankelijke toezichthouder van de Britse omroep – heeft hiervoor gezorgd. Dat melden diverse Britse media.
BBC liet eerder weten dat BBC Three in de herfst zou stoppen. BBC Trust is het op zich eens dat de toekomst van BBC Three als onlinezender eruit ziet. Maar heeft BBC wel het bindende advies gegeven om het afstoten van BBC Three als lineair kanaal via een zorgvuldig te bewandelen weg gaat plaatsvinden. Dit houdt in dat de BBC kijkers van de tv-zender vanaf oktober in te lichten over wijziging aankomende wijziging van distributieplatform.

BBC Three in sterfhuisconstructieBBC lijkt voor een sterfhuisconstructie voor het lineaire BBC Three te gaan kiezen. Lopende programma’s worden in de periode na oktober naar de programmering van andere lineaire kanalen van de Britse publieke omroep. De nog lopende programmering van BBC Three wordt vanaf 2016 afgebouwd waarna het aanbod van BBC Three Online evenredig wordt opgebouwd. BBC kiest voor de online toekomst van BBC Three vanwege bezuiniging en het veranderde mediaconsumptie van jongeren. BBC Three richt zich op de leeftijdsdoelgroep tot en met 24 jaar. Jongeren kijken steeds meer online naar tv-programma’s.

Geen vervanging Nederlandse aanbieders

Voor Nederlandse aanbieders komt er geen directe vervanging na het verdwijnen van BBC Three. Wel heeft BBC Worldwide het betaalkanaal BBC First onlangs voor Nederland beschikbaar gesteld. Ook satellietkijkers krijgen vooralsnog via de Astra2-satelliet geen vervangend aanbod. BBC zendt op deze satelliet alle Britse landelijke kanalen ongecodeerd uit. BBC Three Online is tevens vanwege geoblocking in Nederland niet via internet te bekijken.