In New York wordt binnenkort een bioscoop geopend die de bezoeker een 4D beleving moet gaan geven door middel van voelbare elementen. 3D lijkt intussen steeds minder geliefd te worden.

Het Zuid-Koreaanse bedrijf CJ 4DPlex bouwt komende winter het nieuwe complex aan Times Square. Het is niet de eerste zogenaamde 4D bioscoop, want deze bestaan al in enkele andere wereldsteden, waaronder Los Angeles en in Zuid-Korea in Seoul. De 4D bioscoop richt zich vooral op jongere bezoekers die letterlijk in de film worden ondergedompeld met bewegende stoelen, geureffecten en zelfs water krijgen de bezoekers te voelen. In Nederland of BelgiŽ bestaan vooralsnog geen plannen bij de exploitanten voor een dergelijke 4D bioscoop.

Petitie in Nederland voor minder 3D

4D heeft verder weinig te maken met technische standaarden voor het vertonen van films, zoals de 3D techniek. 3D is op haar beurt bij steeds minder filmliefhebbers geliefd. Intussen is zelfs, op initiatief van Bright.nl, een petitie opgezet die al bijna drieduizend keer is getekend. In de petitie worden de Nederlandse bioscopen opgeroepen het aantal 3D films met verplichte bril te verminderen ten faveure van weer meer films in het 'ouderwetse' 2D formaat.