Goed nieuws voor veel huisgezinnen die op het platteland wonen. Een groep investeerders onder leiding van CIF gaat in buitengebieden gaat glasvezel in buitengebieden aanleggen.
Bedrijven als KPN en Ziggo investeren niet in de aanleg van kabel- of glasvezelnetwerken. Ook het opwaarderen van koperdraadnetwerken is vaak niet mogelijk omdat de afstand tot de wijkcentrale te groot is. Een groep investeerders – waaronder pensioenfondsen – gaat onder leiding van CIF een half miljoen huishoudens en bedrijven in buitengebieden op nieuw aan te leggen glasvezelnetwerken aansluiten.

Tien euro per maandagHet initiatief sluit aan bij de behoefte die er aan snel breedband internet op het platteland is. Vooral boeren en ondernemers lopen zakelijk tegen de beperkingen aan die traag internet met zich meebrengt. Een directe eigen glasvezelaansluiting op een netwerk dat sneller internet kan bieden, kost vaak tienduizenden euro’s. In het huidige plan gaan huishoudens in buitengebieden per maand tien euro extra voor de glasvezel. Ook kan men kiezen deze extra maandelijkse kosten voor een vast bedrag af te kopen.

Glasvezel biedt ook tvNaast snel internet kan via het glasvezelnetwerk ook tv- en telefoondiensten aangeboden worden. Caiway – eigendom van CIF – is één van de aanbieders van diensten op CIF-netwerken. Maar ook andere dienstaanbieders kunnen toegang tot deze netwerken verkrijgen. Op dit moment wordt op het platteland hoofdzakelijk via CanalDigitaal (satelliet) en Digitenne (DVB-T) naar tv gekeken.