Zo verwijder je ongewenste apps uit Windows 10

PowerShell verwijdert apps die niet te verwijderen zijn via de normale instellingen.

Onnodige apps zijn de plaag van praktisch ieder modern platform. De meeste besturingssystemen bieden een minder voor de hand liggende methode om ongewenste software te verwijderen. We gaan voor Windows 10 even aan de slag met PowerShell.

Erger je je aan apps waar je helemaal niet op zat te wachten en die onnodig ruimte in beslag nemen? Menig ingebouwde app (ingebouwde applicaties van Microsoft zijn bijvoorbeeld Geld, Sport, Weer, Xbox, OneNote, 3D Builder et cetera) is niet te verwijderen via 'Apps en onderdelen'. Gelukkig biedt PowerShell uitkomst om die software, bijvoorbeeld Kaarten, Groove-muziek of Sport uit alle gekoppelde profielen te verwijderen.
Ontkoppelen vs. verwijderen

Let wel, de software blijft aanwezig in de machine, maar je struikelt er nooit meer over. Wil je de apps helemaal verwijderen, ook al nemen ze niet veel plek in beslag? Dat doen we verderop in deze tutorial door het Deployment Image Servicing and Management (DISM) aan te spreken via PowerShell. Maak voordat je zulke radicale wijzigingen maakt natuurlijk wel eerst een goede back-up of image, voor het geval je iets te enthousiast aan het wissen slaat.

PowerShell heeft een paar ingebouwde opdrachten (Cmdlets) die specifieke configuratieopdrachten in Windows uitvoeren. Het is betrekkelijk simpel om deze te leren en toe te passen, zelfs als je PowerShell nog nooit met een vinger hebt aangeraakt. We gebruiken voor deze tutorial AppInstallation Cmdlets, zoals Get en Remove.

Hoezo 'Verwijderen' grijs?

In dit voorbeeld verwijderen we de Weer-app en widget. Deze vind je ook terug in 'Systeem > Instellingen > Apps en onderdelen', maar de knop 'Verwijderen' is niet zichtbaar. Dat is omdat zulke Bing-onderdelen standaardapplicaties zijn die mogelijk op andere plekken aangeroepen worden. Het verwijderen kan je systeem minder stabiel maken, omdat functies van deze apps opduiken in andere onderdelen.Het gebruik van deze tutorial (en met name de inzet van DISM) is uiteraard geheel op eigen risico. Voorkom ellende en maak een image of zorg voor een virtuele wegwerpomgeving waar eventuele brak geworden software geen probleem vormt. De PowerShell-screenshots kunnen op mobiele apparaten onleesbaar uitvallen - tik op de afbeelding voor een grotere versie.

1. Start Powershell

PowerShell start je door in de zoekbalk naast de startknop naar 'PowerShell' te zoeken. Klik met de rechtermuisknop op de desktop-applicatie en selecteer 'Als administrator uitvoeren'. Je krijgt bij het klikken daarop een melding van Gebruikersaccountbeheer (UAC) met de vraag of deze app wijzigingen mag aanbrengen aan de pc.

Klik op 'ja'. PowerShell start nu op. Je ziet nu - afhankelijk van hoe snel je computer is - eerst eventjes een knipperende cursor, gevolgd door copyright-informatie van Microsoft. Wacht tot je de prompt ziet die afsluit met een >.