In het tweede kwartaal werd in Amerika de grootste afname van lineaire tv-abonnementen waargenomen. De abonnementen worden te duur en er is grotere online concurrentie.
Kabel- en satelliettelevisieaanbieders verloren in drie maanden tijd 625.000 abonnees. Dat is het grootste aantal verloren abonnementen in een kwartaal ooit gemeten. Analisten zien de prijs van lineaire abonnementen en de opkomst van Over The Top (OTT) als belangrijkste redenen. Zo is in het tweede kwartaal HBO met de eigen OTT-dienst HBO Now in Amerika op de markt gekomen. Hierdoor is het voor het eerst mogelijk om zonder lineair tv-abonnement naar HBO-content te kijken. Ook online videodiensten als Netflix, Amazon Prime en Hulu worden meer door Amerikanen gebruikt.

Versnippering van uitzendrechtenOok in Nederland is een trend zichtbaar dat consumenten maandelijks meer aan tv-abonnementen uit moeten geven om een volledig tv-aanbod in de huiskamer te krijgen. Dit komt mede door versnippering van uitzendrechten. Om bijvoorbeeld naar een volledig voetbalaanbod te kijken dient de liefhebber niet alleen een aanvullend tv-abonnement voor het bekijken van Eurosport 2 af te nemen. Ook premium-abonnementen op de betaalzenders FOX Sports en Sport1 is noodzakelijk. Hierdoor komen de maandelijkse meerkosten op ruim veertig euro per maand uit.

Opkomst OTT in Nederland nog beperktIn Nederland is wel verandere mediaconsumptie waarneembaar maar de Nederlandse kijker lijkt lineaire tv nog niet vaarwel te zeggen. Het gebruik van OTT-diensten als Netflix, Videoland en NLziet neemt wel toe maar het aantal kijkers dat alleen online naar tv-zenders en videocontent kijkt stijgt niet zo extreem als in Amerika het geval is.