Nieuwe regels zorgen ervoor dat bewoners van buitengebieden de beschikbaarheid van snel internet kunnen afdwingen. Gemeenten moet meewerken als inwoners van deze gebieden zelf aan de aanleg van kabel- of glasvezelnetwerken willen meebetalen. Dat meldt De Telegraaf.
De nieuwe regels zorgen ervoor dat netwerkbeheerders gemeenten kunnen dwingen dat als voor onderhoud stoepen worden opgebroken gelijktijdig glasvezelkabels gelegen kunnen worden. Dat is noodzakelijk om via kabel- of glasvezelverbinding snel breedband internet en daarbij behorende tv- en telefoondiensten aan huishoudens te leveren. Dat stelt Chris Verhoef - hoogleraar informatica aan de Vrije Universiteit (VU) – tegen De Telegraaf.

Maatregelen voor snelle internet op plattelandDe nieuwe regels zijn het gevolg van een serie voorstellen die minister Henk Kamp van Economische Zaken heeft gedaan. Deze moeten ervoor zorgen dat de uitrol versneld wordt van netwerken die snel internet aan huishoudens op het platteland kunnen leveren. Bewoners en bedrijven moeten zich hiervoor wel verenigen. In ruim honderd kernen op het Nederlandse platteland hebben bewoners en bedrijven de krachten al gebundeld. In deze gebieden leveren bedrijven als Ziggo en KPN geen breedbandinternet.