Linux viert 24-jarig bestaan

Na Microsoft gisteren knallen vandaag de kurken binnen de open-source community.

Een heuglijke dag voor Linus Torvalds en iedereen die het besturingssysteem Linux een warm hart toedraagt. Het open-source besturingssysteem bestaat precies 24 jaar. Op 25 augustus 1991 bracht de 21-jarige student Torvalds na vijf maanden programmeren versie 0.0.1 van de kernel uit.

De kernel was bedoeld voor comp.os.minix, een prototype van het huidige Linux besturingssysteem. Binnen een maand na het verschijnen van de kernel werd deze publiek gelanceerd. De grootte van kernel 0.0.1? 62KB, oftewel 10.000 lijnen code. Tegenwoordig bestaat de Linux kernel uit 19 miljoen lijnen code. Omgerekend naar kosten voor manuren heeft de huidige kernel meer dan een miljard euro gekost, zo blijkt uit eerder onderzoek.
De Linux-kernel begon dus ooit binnen het besturingssysteem Minix. Al snel werd de code overgenomen in wat we nu als het Linux besturingssysteem kennen. In maart 1994 verscheen versie 1.0 van de kernel, die inmiddels was uitgegroeid tot 176.000 lijnen code. Onlangs verscheen versie 4.0 (en ook 4.1) van die 24-jaar oude code die de motor van vele Android-toestellen, specialistische apparatuur, desktops en webservers vormt.

Feestje bij de buren

Ook binnen de wat meer gesloten gemeenschap van Redmond was het gisteren reden tot feest. Daar vierde Microsoft het 20-jarig bestaan van Windows 95, de Windows-editie die een revolutie in pc-gebruik teweeg bracht en gebruikers kennis liet maken met bijvoorbeeld het iconische startmenu