Zo leid je internetverkeer buiten de VS om

Onderzoekers tuigen p2p-routering op om ongewenste regio's te vermijden.

Wil je verkeer buiten de VS houden? Dat betekent dat je niet alleen diensten en servers opoffert, maar ook snelheid. Onderzoekers denken dat dat wel meevalt, met een aantal mitsen en maren.

Hun p2p-protocol is Alibi Routing gedoopt, omdat pakketjes een string meekrijgen van de knooppunten waar ze langs zijn gegaan en zo kunnen bewijzen waar ze wanneer waren. De oplossing maakt niet gebruik van routeringstabellen in het BGP, maar hanteert een eigen routeringsprotocol met een lijst van speciale Alibi-knooppunten (peer to peer-clients), zodat het verkeer door regio's loopt die de gebruiker heeft goedgekeurd (PDF).
Afblijven van verkeer

In tegenstelling tot wat het BGPv4 levert, is dit verre van een www en Alibi-routing levert dan ook meer latency op. De onderzoekers stellen dat de latency laag blijft als er efficiŽnte routes om de non-Alibi-regio's heen liggen. Voorwaarde is logischerwijs dat er een wijde geografische distributie is van knooppunten.

Het wordt dan ook lastiger om efficiŽnt te routeren naarmate een regio meer cruciale hosts bezit (zoals de VS). In een voorbeeld wordt de VS omzeild, wat een reactietijd oplevert die al gauw een seconde langer is dan wanneer bijvoorbeeld China wordt vermeden.

Zo hebben we dus meteen een concreet voorbeeld waarom internetverkeer wereldwijd dient te lopen en landen met hun grijpgrage vingers van dataverkeer moeten afblijven.