Het verbod op amusement bij de publieke omroep blijkt een wassen neus te zijn. Ondanks dat zijn publieke omroepen niet te spreken over het wetsvoorstel van mediastaatssecretaris Sander Dekker.
Dekker maakt gisteren bekend dat hij zijn plan doorzet om amusement als één van de kerntaken te schrappen. Hij heeft hiervoor een wetsvoorstel ingediend dat door omarming van coalitiepartijen VVD en PvdA kan rekenen om steun van de meerderheid van de Tweede Kamer. Publieke omroepen zijn niet blij dat Dekker zijn eerder aangekondigde plannen rond vernieuwing van het omroepbestel doorzet. Omroep MAX-baas Jan Slagter heeft een duidelijke mening en stelt dat Sander Dekker met de nieuwe plannen de publieke omroep de nek omdraait. Tevens stelt Slagter tegenover NPO-ziet-ruimte-toch-amusement-uit-te-zenden.dhtml">het AD dat het uiteindelijke doel van Dekker het wegbezuinigen van een tv-net is.

Doeltreffend amusement bij publieke omroepHet amusementverbod bij de publieke omroep blijkt overigens minder hard dan dat menigeen geloofd. Alleen puur op amusement gerichte programma’s mogen niet meer door de NPO worden uitgezonden. Wel mag amusement gebruikt worden om de kerntaken van de publieke omroep - educatie, informatie en cultuur – kracht bij te zetten en programma’s bij een breder publiek toegankelijk te maken. De kijkhit van dit moment We zijn er bijna van Omroep MAX hoeft met een beetje creativiteit van de makers dus niet te sneuvelen. Met wellicht enige aanpassingen blijft deze vorm van amusement ook in de nieuwe situatie toelaatbaar omdat er informatieve educatie over landen wordt gegeven waardoor het reisgezelschap trekt. Moeilijker wordt het voor enkele AVROTROS-programma’s als Muziekfeest op het plein en De beste zangers van Nederland.