Chrome neemt grootste(?) browserirritatie weg

Eindelijk rustig surfen zonder kabaal.

Je kent het wel, je opent een site en opeens hoor je allerlei geluid uit je speakers of headset komen vanwege een popup of tabblad waarin een video automatisch begint af te spelen. Hoogst irritant. Chrome lost het op.

De makers van Chrome hebben een nieuwe feature in de experimentele browser Chromium ge´ntroduceerd waarmee het tabbladen onmogelijk wordt gemaakt zonder toestemming van de gebruiker geluid af te spelen op een inactief venster. Voortaan moet de gebruiker zelf aangeven dat het okÚ is dat er getetterd wordt.
Geluid wordt voortaan alleen afgespeeld in een actief venster. En als de gebruiker daar niet van gediend is en het geluid van het tabblad wil stoppen, kan er met de middelste muisknop (het wieltje) op het tabblad geklikt worden om het afspelen te stoppen.

Geen reden tot zorg voor radiofanaten

Eerder lieten Chrome en Firefox internetters via een speakericoontje al weten waar geluid vandaan kwam. De nieuwe feature van Chromium, binnenkort te vinden in Chrome, schakelt dus de complete autoplay van achtergrondtabbladen uit. YouTube-luisteraars en gebruikers van sites als RadioFM of Deezer hoeven niet te treuren: eenmaal ingestarte muziek op een inactief tabblad, blijft gewoon spelen.