De Britse Met Office verliest na maar liefst 94 jaar haar contract met de BBC. Data voor de weerberichten worden toekomstig door een Nederlands en Nieuw-Zeelands bedrijf aangeleverd.

De Britse Met Office is binnen en buiten de Britse eilanden beroemd voor haar nauwkeurige en uitgebreide weerberichten. Wereldwijd staan ze zelfs bekend als de meest nauwkeurige weersvoorspeller. Ook kijkers in Nederland trekken vaak conclusies uit die weerberichten aangezien de Britse Eilanden meestal ons weerkundig voorportaal vormen. De BBC heeft nu, vanwege bezuinigingsmaatregelen, een publieke aanbesteding moeten uitschrijven. Het staat al vast dat Met Office daarbij buiten de boot is gevallen en de laatste ronde niet haalt.

BBC let vooral op kosten
De Met Office vroeg de laatste jaren steeds hogere vergoedingen van de BBC en heeft ook bij de aanbesteding te hoog ingezet. Geruchten dat Met Office bepaalde ontwikkelingen zoals met Apps niet kan bijbenen doen de ronde, maar desondanks start dit bedrijf komend najaar een nieuwe supercomputer op. De BBC heeft bij de aanbesteding ook niet naar kwaliteit, continuÔteit of ervaring gekeken, maar vooral naar de financiŽle aspecten.

BBC beroemd om weerberichten
Weerberichten op zenders als BBC One, -Two en - News, maar ook bijvoorbeeld de Shipping Forecast op BBC Radio 4 Long Wave worden toekomstig met weerdata voorzien van een of meerdere bedrijven uit Nederland (MeteoGroup, het voormalige Meteo Consult uit Wageningen) en het Nieuw-Zeelandse Metra. De presentatoren van de BBC-weerberichten die daar al in dienst waren blijven dat ook, maar voor wie bij Met Office in dienst is ligt dat heel anders. De Met Office blijft wel de 'severe weather warnings' doen voor de Britse publieke omroep. Het is vooralsnog nog niet duidelijk wat MeteoGroup precies gaat verzorgen en of zij ook presentatoren gaan leveren.