Vliegtuigmaker schiet drones met laser uit de lucht

Boeing weet wel raad met al die op verboden plaatsen rondcirkelende privédrones.

Een compact laserafweergeschut moet een einde maken aan drones die rondvliegen op plekken waar ze verboden moeten zijn. Over twee jaar verschijnt het nu al werkende systeem op de markt.

Drones brengen nu zelfs vliegverkeer in gevaar: piloten klagen dat ze de gadgets op 3 kilometer hoogte zijn tegengekomen. De Amerikaanse vliegtuigfabrikant Boeing heeft een compact lasersysteem opgetuigd om drones uit de lucht te halen. Met een twee seconden durende laserstraal boort het systeem een gat in een lastige drone.
Compact lasergeschut

De afweerkanonnen kunnen op vliegvelden worden neergezet en lijken daarom beter geschikt dan stoorzenders die mogelijk voor interferentie veroorzaken op andere belangrijke luchtverkeersystemen. De laser is niet zo log als eerdere afweerlasers, past in vier koffers en kan door twee technici binnen enkele minuten worden opgezet, weet Wired.

Het product moet over twee jaar klaar zijn voor de markt. De laser maakt zelf geen enkel geluid, maar Boeing is wel van plan geluidseffecten toe te voegen aan het bedieningssysteem, zodat grondpersoneel ook hoort wat het afweergeschut allemaal uitspookt.