Popcorn Time is een OTT-dienst waarmee via internet naar recente films en series gekeken kan worden. De videodienst is ook in Nederland populair. Er is één nadeel: het is illegaal.
Het beste kan Popcorn Time als de illegale variant van Netflix omschreven worden. Door de populariteit van Popcorn Time doen rechtenbezitters er alles aan om het Popcorn Time zo moeilijk mogelijk te maken. Nu dat door sluitingen van servers en websites onvoldoende lukt, wordt de jacht op de gebruiker van Popcorn Time ingezet. Daar is overigens wel de juiste wetgeving van het betreffende land voor nodig.

Popcorn Time in Noorwegen

In Noorwegen is onlangs de wetgeving met betrekking tot het illegaal kijken van content via internet gewijzigd. Hierdoor mogen belangengroepen van rechthebbenden monitoren welke IP-adressen van illegale videodiensten gebruikmaken. Uiteindelijk is daarna nog wel gerechtelijk bevel nodig om internetaanbieders de dwingen adresgegevens af te geven. De verwachting is dat in de herfst de eerste Noorse Popcorn Time gebruikers een waarschuwingsbrief ontvangen.

BREIN richt pijlen op Popcorn Time

Ook in Nederland houdt auteursrechtenwaakhond BREIN Popcorn Time goed in de gaten. BREIN lijkt zich echter afzijdig te houden bij de opsporing van gebruikers van de illegale videodienst. Popcorn Time laat op haar beurt weten dat rechtenbezitters het gebruik van Popcorn Time zelf in de hand werken. Zo worden rechtenbezitters verweten dat content te duur is en nog vaak te lang via legale videodiensten op zich laat wachten. Het is volgens de initiatiefnemers van Popcorn Time aan de kijkers niet uit te leggen dat afleveringen van Amerikaanse series soms pas twee jaar later in Europa op tv te zien zijn.