Minister Henk Kamp van Economische Zaken is overstag. Hij gaat de uitzendlicenties van commerciŽle radiozenders voor verspreiding via FM en DAB+ toch verlengen.
Kamp wilde eerder de uitzendlicenties opnieuw veilen. Dat stuitte op felle kritiek van commerciŽle radiozenders. De belofte was dat de uitzendlicenties Ė die op 31 augustus 2017 aflopen Ė verlengd zouden worden als de radiozenders zich zouden inspannen voor de uitrol van het digitale radionetwerk DAB+. Vele commerciŽle radiozenders dreigden hun financiŽle ondersteuning van verdere uitrol en promotie van DAB+ te staken nadat Kamp zijn wens voor opnieuw veilen van de uitzendlicenties voor FM-verspreiding en de daaraan gekoppelde DAB+ uitzendlicenties openbaar maakte. Een meerderheid van de Tweede Kamer drong bij Kamp aan om zijn plannen voor het veilen van frequenties overboord te gooien en de uitzendlicenties te verlengen.

Verlenging tot 2022In een brief aan de Tweede Kamer maakt Kamp vandaag bekend dat de uitzendlicenties voor AM, FM en DAB+ tot en met 31 augustus 2022 verlengd worden. In goed overleg met de sector wil Kamp nog voor het einde van dit jaar de verlenging van vergunningen afwikkelen. Een onderdeel van de verlenging van de vergunningen is een digitaliseringsplan. Onafhankelijke experts nemen de plannen die commerciŽle zenders hiervoor indienen onder de loep. De radiozenders willen de indoordekking voor het einde van dit jaar verbeteren. Tevens wil men DAB+ via marketing meer onder de aandacht van de luisteraar brengen. In de komende maanden gaat Kamp onderzoeken wat de waarde van de frequentiekavels is. Aan de hand daarvan wordt de verlengingsprijs van uitzendlicenties in overleg met de sector bepaald. De verlenging van uitzendlicenties vindt onder de huidige voorwaarden van frequentiekavels plaats. Dat betekent dat clausulering intact blijft.