ICT-faal: Capgemini draait SVB miljoenenpoot uit

Toezichthoudende manager stond op loonlijst ict-dienstverlener, zegt Zembla.

Capgemini blijkt op dubieuze wijze miljoenen te hebben verdiend met een ICT-project bij de Sociale Verzekeringsbank, een project dat nooit heeft gefunctioneerd. Een toezichtsmanager bij de SVB werd zelfs betaald door Capgemini.

Capgemini ontwierp voor de SVB een systeem voor de uitkering van onder meer kinderbijslag en AOW, het Multi Regelingen Systeem. Kosten: 43 miljoen euro. Het heeft nooit gewerkt en vorig jaar heeft de SVB uit het hele project de stekker getrokken.
Volgens Zembla, dat vanavond een uitzending wijdt aan het fiasco, blijkt onder meer dat een manager die vanuit de SVB toezicht hield op het werk van Capgemini ook via een omweg werd betaald door Capgemini. Daarnaast werd het programmeerwerk gedaan via de Indiase vestiging van Capgemini, maar daar zou broddelwerk zijn afgeleverd.

Capgemini heeft beroerde reputatie

Capgemini India staat al langer slecht bekend. Zo is er binnen de Tweede Kamer een discussie ontstaan over een ander ICT-faalproject, RADAR. Dat criminaliteitsbestrijdingsprogramma is in eerste instantie eveneens in de steigers gezet door Capgemini, dat het programmeerwerk aan zijn Indiase vestiging uitbesteedde. Na drie jaar werd Capgemini van het miljoenenproject afgehaald omdat het maar niet opschoot.

Opmerkelijk: daarna werd RADAR in het geheim onderhands aanbesteed aan Sogeti, een zusterbedrijf van Capgemini.