Nadat begin augustus bleek dat het afsluiten van een abonnement bij CanalDigitaal op buitenlandse adressen mogelijk was, benoemt deze provider nu daadwerkelijk alle Europese landen waar dit kan.

CanalDigitaal had al langere tijd een speciale pagina op haar homepage om het gebruik van satelliet-tv op een tweede aansluiting te promoten. Een aansluiting die overal in Europa waar de Astra 23,5 oost is te ontvangen bruikbaar is, maar waar tot dan toe wel registratie van het abonnement op een Nederlands adres en betaling via een Nederlandse bankrekening vereist was. Begin augustus bleek, zonder dat eigenaar M7 Group S.A. daar nog verdere ruchtbaarheid aan gaf, dat registreren van de smartcard op adressen elders in Europa mogelijk is.

Doorbraak afsluiten abonnement buitenland

CanalDigitaal gaat nu nog een stap verder en benoemt op haar webpagina specifiek alle Europese landen waar registratie van een smartcard én levering van de hardware mogelijk is. Daarbij vermeldt CanalDigitaal ook de voor ieder land vereiste minimale diameter van de schotelantenne. CanalDigitaal levert zelf geen grotere schotels dan 64 CM. In feite gaat het hier om heel Europa en daarmee het hele gebied dat door Astra (23,5 oost) wordt afgedekt. Enkel Zwitserland ontbreekt in deze lijst. Het is onduidelijk of daar een specifieke reden voor is, want Liechtenstein (dat dezelfde wetgeving en munteenheid heeft als Zwitserland) wordt wel in de lijst vermeld.


TV Vlaanderen volgt?

Mogelijk komt TV Vlaanderen binnenkort ook in heel Europa beschikbaar. De klantenservice van dit bedrijf hintte daar al op, maar dit is nog niet bevestigd. Met de mogelijkheid voor het afsluiten van een abonnement in heel Europa neemt M7 Group S.A. het voortouw in Europa en doet iets wat de Europese Commissie juist graag wil zien: opheffen van geografische grenzen bij het gebruik van media en de mogelijkheden daarop te abonneren in heel Europa. Geen enkele andere grote aanbieder in Europa met abonneetelevisie buiten CanalDigitaal biedt op dit moment een dergelijke mogelijkheid. Sky werkt het abonneren in het buitenland zelfs bewust tegen.