Er worden steeds meer Ultra HD-televisies verkocht. Daarnaast zijn grote mondiale tv-zenders wat betreft apparatuur ‘Ultra HD-ready’. Kortom Ultra HD ligt op schema om de wereld via Rio de Janeiro te veroveren.
De Olympische Zomerspelen in Rio de Janeiro – in de zomer van 2016 – wordt door marktpartijen al langere tijd genoemd als het evementen dat Ultra HD in meer huiskamers moet brengen. Grote mondiale sportevenementen worden door marktpartijen al langere tijd voor het uitrollen van nieuwe beeldtechnieken gebruikt. Het WK voetbal 1974 in Duitsland was het evenement voor de introductie van kleurenbeeld. Duitsland en het WK voetbal was in 2006 het begin van de marktintroductie van HD. Rio de Janeiro volgt tien jaar later met de verbeterde HD-variant 4K Ultra HD.

Nederland ook aan Ultra HDOndanks sceptisch onder een deel van de consumenten stijgt de verkoop van Ultra HD-televisies ook in Nederland. Dit komt vooral omdat de prijzen van Ultra HD-televisies – vooral de modellen 2014 – sterk gedaald zijn. Bij aankoop van een Ultra HD-televisie moet wel rekening gehouden worden met toekomstzekerheid. Zo wordt in de toekomst sportevenementen die in Ultra HD worden uitgezonden overwegend met de HDR-beeldtechniek uitgezonden. Alleen nieuwere televisiemodellen zijn hiervoor geschikt. Fabrikanten brengen voor sommige iets oudere modellen nieuwe firmware uit waarmee HDR aan de functionaliteit wordt toegevoegd.

Nederlandse zenders in Ultra HD?In Nederland kan men – vooral via satelliet – meer Ultra HD-zenders bekijken. Het gaat hier vooralsnog alleen om buitenlandse zenders. Ondanks dat de Duitse publieke omroep ARD via de satelliet met Ultra HD test, is de kans klein dat de NPO voor de Olympische Spelen in Rio de Janeiro zich met Ultra HD gaat bezighouden.

Ultra HD verbetert HDEen Ultra HD-televisie geeft niet alleen bij Ultra HD een betere beeldkwaliteit. Ook bij het bekijken van HD-content – bijvoorbeeld een lineaire HD-zender – biedt een Ultra HD een betere beeldbeleving. Dit komt omdat er per centimeter meer pixels aanwezig zijn om beelden weer te geven.